Is jouw buik al eens aangeraakt door een wildvreemde?

Je bent niet de eerste en zeker niet de laatste.

Aantrekkingskracht

Zo’n prachtige grote ronde buik heeft een natuurlijke aantrekkingskracht voor mensen om jou heen. (Ja, zelfs voor onbekenden!)

Jouw grote buik staat voor vruchtbaarheid, voor moederschap en hoogstwaarschijnlijk heb je een ‘glow’ om je heen hangen. Hoe je het ook went of keert, dat trekt andere mensen aan!

Zolang jouw buikje nog niet écht zichtbaar is voor de buitenwereld is jouw persoonlijke ruimte iets wat, net als anders, gewaardeerd wordt. Maar zodra jouw kindje die groeispurt in gaat en jouw buik daarin meeneemt is het voor de buitenwereld duidelijk; Jij draagt leven.

Postbode

De meeste vrouwen vinden het niet vervelend als familie of vrienden een hand liefkozend op hun buik leggen. De kriebels beginnen bij de buurman en de postbode gaat gewoon een stap te ver. Toch is het een realiteit waar veel vrouwen mee te maken krijgen.

Hoe ga je ermee om?

Ik ben van mening dat heel heftig reageren zelden een goede oplossing is. Natuurlijk heb je met alle gierende hormonen daar absoluut recht toe maar als je op zoek bent naar andere opties kun je misschien de volgende dingen overwegen;

  • Geef aan dat je buik gevoelig is. Als je die gevreesde hand naar je buik ziet gaan geef je dit direct aan. Als het niet voldoende is om mensen hun handen bij zich zelf te laten dan maak je er een lekker overdreven verhaal van met veel uitgerekte huid, jeuk en schilfers. Wilde je nog aanraken of …?
  • De baby slaapt. Niemand maakt een slapende baby expres wakker!
  • Armen over elkaar. Dit is een universeel teken van geslotenheid. Mensen met gevoel voor persoonlijke grenzen zullen deze non-verbale vorm direct herkennen.
  • Handen op je buik leggen. Jouw buik is al vol! Er passen geen handen meer bij en dikke vette bonus; je mag zelf lekker aan je buik zitten.

Omarmen

Naast het afwijzen van de handen op jouw buik kan je ze natuurlijk ook omarmen. Tijdens mijn zwangerschap dacht ik dat handen van vreemden op mijn buik iets zou zijn waar ik tegen op zou zien, maar na de eerste keer vond ik het niet meer dan normaal.

Niet dat mijn buik een soort publiek gemeengoed was maar dat mensen nieuw leven mooi vinden en zich ermee willen verbinden. Het voelde alsof mensen die onbekend en ongevraagd aan mijn buik zaten mijn kindje wilden begroeten en dat voelde helemaal niet verkeerd!

Dus misschien kan je in plaats van alles afwijzen eens voelen wat goed voelt. Misschien is de buurman wel helemaal okee maar de postbode niet. Of als je het toestaat valt de postbode ook alles mee en mag iedereen je kindje liefdevol begroeten.

Als ik het niet wil en iemand doet het tóch?

Één remedie!

Lekker jouw hand op hun buik leggen, misschien een beetje wrijven en kneden. Niks is zo duidelijk als dat.

OuderschapVE

Mijn naam is Hannah Schouwenaar. Ik ben oprichtster van OVE en een ukelele-spelende moeder die graag reist en door de natuur wandelt. Ik ben veteraan in het werken met (aanstaande) ouders. Ik help zwangere vrouwen en hun partners bij het voldragen van een zwangerschap en bevalling die zo goed mogelijk past bij hun waarden.

Geef een reactie

Close Menu