Het is vrijwel onmogelijk om te voorspellen hoe lang een (met name jouw! šŸ˜‰ ) bevalling zal duren. Een ā€˜normaleā€™ bevalling kan tussen de 2 en de 24 uur duren, dat is dan nog nĆ” eventuele voorweeĆ«n die soms uren, soms dagen, kunnen duren.

Factoren die van invloed zijn

Er zijn veel verschillende factoren die de lengte van de bevalling beĆÆnvloeden;

  • of het een eerste kind is of een volgend kind
  • de staat van de baarmoeder (dun en zacht of dik en hard) wanneer de vorderende weeĆ«n inzetten
  • de kracht en de frequentie van de weeĆ«n
  • de emotionele staat van zijn van de moeder (een moeder die zich alleen, bang of boos voelt heeft een hogere kans op een langere bevalling dan een moeder die zich zelfverzekerd, content en kalm voelt)
  • de grootte van het hoofd van de baby in relatie tot de grootte bekken van de moeder
  • de positie van de baby in de moeder

Gemiddeld genomen duurt een bevalling tussen de 12 en de 16 uur. Met name de mentale staat van zijn zal de duur van de bevalling beĆÆnvloeden. Hoe meer een vrouw zich op haar gemak voelt hoe makkelijker het lichaam zich aanpast aan de verschillende fases van de bevalling. Het kan dus zomaar dat je bevalling maar 2 uur duurt maar sommige vrouwen doen er dus ook 36 uur over.

Het betekent overigens niet dat je de hele tijd weeƫn (of pijn) hoeft te hebben. De weeƫn zelf worden het meest intens ervaren. Sommige vrouwen ervaren dan pijn/ongemak en andere vrouwen zijn dan alleen maar diep geconcentreerd en leveren een fysieke inspanning. Maak gebruik van de ruimtes die zich tussen de weeƫn aandienen en rust dan zo veel mogelijk uit.

De ruimtes tussen de weeƫn veranderen naar gelang de fase van de bevalling waar de vrouw zich in bevind. De fases zien er meestal(!) als volgt uit;

De eerste fase; Startfase

Sommige vrouwen hebben voorweeƫn gehad, deze zijn nog niet te vergelijken met de weeƫn die er aan komen. Deze zijn vaak kort en nog onregelmatig. De eerste echte weeƫn kenmerken zich door regelmatiger, langer en meer intense samentrekkingen die sneller op elkaar volgen.

In deze fase krijgt een vrouw tot 4 a 5 centimeter ontsluiting.

De eerste fase kan vrij lang duren. Bij een tweede of later kindje duurt deze eerste fase vaak korter. Sommige vrouwen merken vrij weinig van de eerste fase. Je hebt hier nog vrij veel speling tussen de weeƫn door. Eventuele pijn merk je alleen tijdens een wee.

De tweede fase: Ontsluiting

In deze fase komt je baarmoeder tot ontsluiting. Om tot ontsluiting te komen krijg je meer weeĆ«n en deze worden ook heftiger. Deze weeĆ«n gaan ook steeds langer duren, zoā€™n 40 tot 60 seconden gemiddeld, met 3 a 4 minuten tussen elke wee.

Deze fase is veelal korter dan de eerste fase maar kan toch een paar uur duren. Hoe meer ontspannen de vrouw is hoe sneller de ontsluitingsfase zal verlopen.

De derde fase: Overgangsfase

De laatste twee centimeter van de ontsluiting worden bereikt in de overgangsfase. De weeƫn duren nu gemiddeld 1 a 1,5 minuut en komen om de 2 a 3 minuten. Nog steeds heb je tussen de weeƫn door tijd om uit te rusten.

Deze fase is, als het goed is, de kortste. Gemiddeld genomen wordt er gerekend op een kwartier per centimeter ontsluiting, maar kan ook wel twee uur duren. Soms ervaren vrouwen al persdrang. Dit is een goed moment om nog bewust door te ademen tot het punt van volledige ontsluiting.

De vierde fase: Uitdrijving

Je bent tot complete ontsluiting gekomen! Je persdrang zal zo groot worden dat je het niet meer ā€˜weg kan ademenā€™. Je mag dan persen tijdens een wee, zo werk je optimaal met je lichaam mee.

Op dit moment in de bevalling komen de weeƫn elke 2 tot 5 minuten en duren ongeveer 1 a 1,5 minuut. Hoelang deze fase duurt is bijna niet te voorspellen. Bij een eerste kind is het gemiddeld een half uur tot twee uur, maar het kan ook slechts enkele minuten duren.

Na deze fase mag je jouw kindje in je armen sluiten!

De laatste fase: Nageboorte

Je kindje is er al maar je bent nog niet helemaal klaar. De weeƫn zetten na de geboorte door; om de 5 minuten komen ze terug (en gelijk ook veel minder heftig)

Door deze laatste weeƫn raakt de placenta los en kan deze het lichaam verlaten en is de bevalling officieel afgerond! Je kan de dagen na de bevalling nog wel wat last hebben van naweeƫn maar dit hoort er helemaal bij.

OuderschapVE

Mijn naam is Hannah Schouwenaar. Ik ben oprichtster van OVE en een ukelele-spelende moeder die graag reist en door de natuur wandelt. Ik ben veteraan in het werken met (aanstaande) ouders. Ik help zwangere vrouwen en hun partners bij het voldragen van een zwangerschap en bevalling die zo goed mogelijk past bij hun waarden.

Geef een reactie

Close Menu