Je hebt op de wc gezeten, over je stokje geplast en er verschenen twee streepjes, of misschien wel een plusje.

Hoera! Je bent zwanger! En nu?

Zodra je zwanger bent, is het handig om zo snel mogelijk de huisarts hierover te informeren. (als je medicijnen gebruikt ook je apotheker!)

Er zijn huisartsen die de zwangerschap zelf begeleiden, maar meestal ga je daarna op zoek naar een verloskundige. Bekijk in alle rust de verschillende verloskundigen in jouw regio en kies een praktijk die goed bij je past. 

Als je wilt inschatten wanneer je jouw kleine grut voor het eerst zult vasthouden noteer dan de eerste dag van jouw laatste menstruatie. Tel de weken vanaf die datum om uit te rekenen hoe lang u zwanger bent. Handig is om vóór de negen weken zwangerschap contact op te nemen met de verloskundige. Deze maakt afspraken met jou voor onderzoek en begeleiding.

De huisarts en de verloskundige kunnen elkaar informeren en nemen zo nodig contact op om te overleggen. Zij houden belangrijke informatie betreft jouw zwangerschap bij op de computer.  

Als je dit heb gedaan is het handig om je alvast te werpen op de kraamhulp. Vergis je niet, als je iemand wil kiezen die écht bij je past moet je er snel bij zijn!

Adviezen voor de zwangerschap

Over het algemeen kan je alles wat je eerst ook deed blijven doen. Wel zijn er een aantal dingen waar je rekening mee kunt houden.

  • Eet gezond en gevarieerd. ‘Eten voor twee’ is niet nodig, maar afvallen of vasten is nu niet verstandig.

  • Vermijd  zoveel mogelijk rauwe producten zoals; (ongepasteuriseerde) melk en zachte kazen die van rauwe melk gemaakt zijn (meestal staat dit op de verpakking). Zorg dat vlees goed doorbakken, gekookt of gerookt is. Eet geen (half) rauw vlees, osseworst of filet américain. Bewaar producten zo kort mogelijk en koop ze liever vers. Vooral rauwe gerookte vis, voorverpakte salades en softijs kunnen met bacteriën besmet zijn die schadelijk zijn voor je kindje

  • Slik elke dag één tablet foliumzuur 0,4 mg bij voorkeur vanaf 4 weken voordat u mogelijk zwanger raakt tot en met de 10de week van uw zwangerschap. Foliumzuur vermindert de kans op een baby met een open ruggetje. Probeer de tabletten van een natuurlijke oorsprong te kopen. 

  • Extra andere vitaminen zijn in principe niet nodig. Vitamine D kan worden geslikt, hoewel een extra rondje lopen ook volstaat. Vitamine D kan wel handig zijn als je weinig buiten komt of gesluierd bent.  Let op dat je geen extra vitamine A inneemt dit kan namelijk schadelijk zijn voor je kindje. 

  • Als je medicatie gebruikt neem dan eerst contact op met je arts over hoe nu verder. Start of stop in elk geval niet zomaar met medicatie.Gebruik geen alcohol of drugs als u zwanger bent. Alcohol kan al in kleine hoeveelheden schadelijk zijn voor uw kind.

  • Het spreekt misschien voor zich maar alcohol en roken kan je beter laten.

  • Draag handschoenen wanneer je in de tuin werkt of de kattenbak verschoont. Contact met uitwerpselen van katten kan besmetting met toxoplasmose veroorzaken en dat kan schadelijk zijn voor jouw kindje.

  • Probeer contact met bepaalde chemische stoffen te vermijden, zoals verf op terpentinebasis, bestrijdingsmiddelen of foto-ontwikkelvloeistoffen. Van haarverf is tot nu toe geen schadelijke werking op het kind bekend.

  • Het maken van röntgenfoto’s moet worden beperkt, omdat de straling schadelijk kan zijn voor uw kind. MRI onderzoek is veilig. Van beeldschermen en magnetrons is geen schadelijkheid aangetoond.

  • De meeste dingen zoals werken, sporten, fitness, fietsen en seks, kan je gewoon blijven doen. Zolang jij je er maar goed bij voelt!  Merk je toch dat je bij inspanning vaak ‘harde buiken’ krijgt, kan dat een teken zijn dat je het wat rustiger aan mag gaan doen. 

 

 

OuderschapVE

Mijn naam is Hannah Schouwenaar. Ik ben oprichtster van OVE en een ukelele-spelende moeder die graag reist en door de natuur wandelt. Ik ben veteraan in het werken met (aanstaande) ouders. Ik help zwangere vrouwen en hun partners bij het voldragen van een zwangerschap en bevalling die zo goed mogelijk past bij hun waarden.

Geef een reactie

Close Menu