Vrije geboorte.

Vrije geboorte. Een begrip dat steeds beter bekend wordt en waar de laatste tijd veel om te doen is.

Een free-birth, oftewel een vrije geboorte, betekent dat een vrouw haar kindje op te wereld zet, zonder hulp van de medische wereld en in hun eigen huis.

Een vrije geboorte refereert naar een vrouw die er voor kiest om thuis te bevallen zonder hulp van buiten het gezin of een gezondheidsdeskundige, zoals een verloskundige.

Door de optie van pijnmedicatie en assistentie uit te sluiten geeft een vrije geboorte de moeder totale controle over haar bevalling. De vrouwen die hier voor kiezen geloven dat ze hun kinderen op een meer natuurlijke manier in de wereld verwelkomen zonder invloeden van buitenaf.

Het veiligheidsaspect is een veel besproken onderwerp onder aanstaande moeders en de medische wereld. (Overigens spreken mensen die hier niet mee te maken hebben zich er ook over uit.)

‘ Als je voor een vrije geboorte kiest moet je incalculeren dat jij of je kindje komt te overlijden’.

Een veelgehoorde zin is; ‘ Als je voor een vrije geboorte kiest moet je incalculeren dat jij of je kindje komt te overlijden’.

Van deze zin krijg ik rillingen. Het voelt als een grote boze (veroordelende!) vinger. Als je naar het ziekenhuis gaat moet je dat risico namelijk net zo goed incalculeren, en is je kans zelfs hoger.

Naar mijn mening is de plek en de manier die de vrouw zélf uitkiest automatisch de beste. Een bevalling loopt het beste ‘zoals de natuur het bedoeld heeft’ als de moeder in kwestie zich zo ontspannen en zeker mogelijk voelt over haar keuzes, lichaam en geboorteplek. Als dit het geval is kan de vrouw het beste de hormonen aanmaken die nodig zijn om de bevalling te laten bevorderen.

Elkaar in waarde laten.

Laten we elkaar alsjeblieft in waarde laten. Het woord zelf zegt het al; waardering betekent letterlijk waardebepaling.

Als je openlijk een negatieve mening verspreid kan je iemands waarde gevoel aantasten. En als je écht iemand wil helpen; luister dan naar hun gevoel en onderbouwing voor hun keuzes en misschien kan je daaraan wat bijdragen.

Zeggen wat je denkt, kan ook iets aardigs zijn.

Zoals een van mijn lievelingszinnen omschrijft;

Zeggen wat je denkt, kan ook iets aardigs zijn.

OuderschapVE

Mijn naam is Hannah Schouwenaar. Ik ben oprichtster van OVE en een ukelele-spelende moeder die graag reist en door de natuur wandelt. Ik ben veteraan in het werken met (aanstaande) ouders. Ik help zwangere vrouwen en hun partners bij het voldragen van een zwangerschap en bevalling die zo goed mogelijk past bij hun waarden.

Geef een reactie

Close Menu