Steun en toeverlaat

Bij de bevalling zien veel vrouwen de man als de steun en toeverlaat in hun fantasie. Maar met deze veronderstelling hebben wij als vrouwen (en maatschappij) een lastig verwachtingspatroon voor de man gecreëerd.

Professioneel rugby

We vragen vaders eigenlijk om deel te nemen aan een professionele rugby wedstrijd na het bijwonen van een paar gesprekken over het spel en misschien wat leeswerk. Ze zijn nu volgens ons (en de maatschappij) voorbereid op het spelen van deze wedstrijd. Zonder training en zonder oefening.

Verkeerde opvatting

Koppels die ik spreek geven aan dat ze na het volgen van een cursus het gevoel hadden dat de vader klaar zou zijn om alle steun te verlenen die nodig was. Ze gaan er van uit dat de vader nu alle kennis tot zijn beschikking heeft voor de gehele bevalling. Dit is misschien maar waar voor een klein gedeelte van alle vaders, maar voor de meeste – vooral eerste-keer-vaders – is een paar lessen over hoe de bevalling werkt en wat de vrouw moet doen niet voldoende.

Partner doula

Vaders die deze nieuwe rol gaan bekleden voelen zich vaak nerveus, maken veel grapjes en vragen zich, bewust of onbewust, of ze wel bij deze ‘ puf-cursus’ aanwezig moeten zijn en realiseren zich pas tíjdens de bevalling hoe intensief de gebeurtenis óók voor hem is.

Deze ervaringen hebben er toe geleid dat OVE de cursus Partner doula aanbiedt.

We willen de partner de gelegenheid geven om zich deze rol meer eigen te maken maar ook ruimte te creëren als deze rol niet door hem vervuld kan worden.

Het kan een hele verantwoordelijke en uitputtende positie zijn voor een man en het is goed om te bespreken of hij wel de enige steun moet/wil zijn.

Bij OVE kan de man de partner doula cursus volgen, maar ook een vriendin van het gezin of een familielid waarmee de zwangere vrouw zich verbonden voelt. Door deze bij de bevalling (op stand-by) te hebben geeft dit de vader gelegenheid om tussen door wat te eten of naar het toilet te gaan zonder dat hij het gevoel heeft dat hij zijn vrouw achterlaat.

Op deze manier kan de man te optimaal aanwezig zijn, binnen zijn eigen level van comfort, en emotioneel betrokken blijven bij zijn partner en kind.

If a woman does not look like a Goddess during labor, someone isn’t treating her right.

Door goed door te spreken hoe de bevalling er uit gaat zien kan je er voor zorgen dat er een vangnet is voor de vrouw waar zij zich ten alle tijden goed door verzorgd voelt en zich omgeven voelt door liefde. Zo mag zij zich als Godin wanen tijdens deze fysieke en mentale periode van inspanning.

OuderschapVE

Mijn naam is Hannah Schouwenaar. Ik ben oprichtster van OVE en een ukelele-spelende moeder die graag reist en door de natuur wandelt. Ik ben veteraan in het werken met (aanstaande) ouders. Ik help zwangere vrouwen en hun partners bij het voldragen van een zwangerschap en bevalling die zo goed mogelijk past bij hun waarden.

Geef een reactie

Close Menu