Paniek.

Soms wordt ik in paniek opgebeld door ouders die nét hun kindje hebben gehad.
Ze verbazen zich dat tijd met het gezin opeens niet meer soepel of liefdevol verloopt en ze weten niet meer wat ze er aan kunnen doen.

Ze vragen mij dan; Hoe komt het dat het twee weken geleden allemaal nog zo goed liep en nu totaal anders is?! We hebben wel vaker discussies gehad maar nu lijken deze discussies niet te eindigen!

Daar is een heel duidelijk antwoord op;

Een kind is een hele grote verantwoordelijkheid.

Natuurlijk zijn jullie superblij dat hij of zij in jullie leven is gekomen.
Alleen kan je dit beter vergelijken met een fulltime baan. Stel; je neemt een fulltime baan erbij puur omdat je andere werk ook nog zo leuk vindt.
Dan kan je nu ook vast bedenken dat je relatie hier niet perse beter van wordt, er is minder quality time én minder tijd voor jezelf. Hoe leuk je tweede baan ook is.
 
Het belangrijkste is om te leren hoe je doet waar je behoefte aan hebt in minder tijd.
De vorm van je relatie veranderd, van twee naar drie, van zelf bepalen naar bepaald worden.
Natuurlijk houden jullie zielsveel van jullie kleine maar hierdoor wordt indirect jullie relatie een tikje minder belangrijk.
 
Je hebt simpelweg minder tijd voor elkaar. En laten we wel wezen; hiervoor hadden jullie vast wel eens een discussie over een rondzwervende onderbroek of haren in het doucheputje. Vergelijk dat eens met de geboorte van een kind waaraan je een fulltime baan aan tijd met z’n tweeën aan spendeert.
 

Je partner vindt het óók lastig.

Als moeder is het belangrijk om te onthouden dat, hoe overweldigd jij je ook voelt, je partner het óók lastig vindt. Hij of zij is ook nog niet klaar voor het ouderschap op het moment dat je kleintje ter wereld komt en zal zichzelf ook een nieuwe plek in het gezin moeten geven. Naar alle waarschijnlijkheid is het zo dat er een moment komt waarop jij of je partner denkt; Waar zijn we aan begonnen?
 
Misschien is dit niet eens een erg gevoel, deze gedachte heeft waarschijnlijk iedereen wel in een flits gehad en het hoort er misschien gewoon een beetje bij. Het is niet meer dan normaal (en misschien wel gezond!) dat jullie zenuwachtig zijn; met name bij jullie eerste kindje.
Geef en neem de ruimte om discussies op te lossen vóórdat het een conflict wordt. Jullie staan beiden onder dezelfde stress;
het is niet elk van jullie tegen elkaar, maar juist jullie samen, tegen het probleem.
 

Team maatjes én intieme maatjes

Wordt samen een rugbyteam die verdeelt en heerst.
Als jij gaat koken doe ik de kleine in bad en zien we elkaar aan tafel; HUUUT!
Naast dat jullie een team zijn is het belangrijk om niet vergeten dat jullie niet alléén teammaatjes zijn. Maar ook ook intieme maatjes. Maak ruimte en tijd voor intimiteit. En intimiteit hoeft niet direct seks te zijn. S’ avonds elkaar even een bewuste lekker lange zoen geven, of voetjevrijen onder tafel kan al voldoende zijn.

OuderschapVE

Mijn naam is Hannah Schouwenaar. Ik ben oprichtster van OVE en een ukelele-spelende moeder die graag reist en door de natuur wandelt. Ik ben veteraan in het werken met (aanstaande) ouders. Ik help zwangere vrouwen en hun partners bij het voldragen van een zwangerschap en bevalling die zo goed mogelijk past bij hun waarden.

Geef een reactie

Close Menu